Tuesday, December 28, 2010

macam-macam


Salam...lamanyer tak update blog..mama qaseh n suri bz keje plus demam tak baik lagi skrg naik plak limp notes @ biji kelenjar kt leher...


Qaseh's progress: mulut dah mcm bertih jagung..seme yg kite ckp nak ikut..seme benda nak tanya tapi masih pelat sket..berat,15kg...


Suri's progress: masih tak boleh meniarap lagi..tapi leher dh keras,asyik nak duduk je taknak langsung dibaringkan..Suri dh pandai ketawa..sema yg kakak buat Suri ketawa..berat suri plak dah 5.93kg...


Sekarang Qaseh dah pandai sygkan Suri..dulu sape2 nak amik adik Suri dia kasi...skrg jgnkan nak amik adik dia,org lain nk dukung pun qaseh akan melalak tak hingat donia...


Ya Allah, peliharalah kesihatan dan keselamatan anak2ku...jadikanlah anak2ku anak2 yang solehah,beriman dan hormat ibu bapanya..AMIN..

Monday, December 20, 2010

MAMA DEMAM~


Alhamdulillah..dah dua minggu mama start keje.. Qaseh n Suri, kene tinggal dgn bibik.. 1st day mama keje, Qaseh nangis tak hingat..tak bagi mama pagi keje..mama mmg dh plan bgun senyap2 tak nak kejutkan Qaseh,skali dia bgun lg awal dr mama..agaknya mcm dh bleh agak nk kne tinggal sbb 2,3 hari b4 that mama n papa slalu bgtau Qaseh that mama keje..
Suri, very good girl..baik,tak nangis maybe sbb baby lagi n tak barapa faham nk kne tinggal.. Yg tak beshnyer, pas 4hari keje, mama Qaseh demam tak hingat! bile mlm je bdn panas..pas mkn ubat ok, lps 5 jam demam balik smp harini..skrg tgh amik antibiotik n hopefully cepat2 la sembuh...AMIN..

Saturday, December 4, 2010

SAMAN OH SAMAN!!!!!!




Sure semua org dah dengar pasal saman PDRM beberapa hari lepaskan..sape nak check saman boleh cuba kat SINI. Pastu korang create ID dan password sendiri ye!!


Kepada yang belum tahu, bermula 1 Dec 2010, PDRM akan bagi diskaun pada:
1) 50% diskaun kepada saman yg diselesaikan pada dalam tempoh 15 hari dr tarikh saman
dikeluarkan

2) 30% diskaun kepada saman yg diselesaikan dalam tempoh 16-30hari selepas saman
dikeluarkan

3) TIDAK ada diskaun kepada saman yg diselesaikan selepas tempoh 30hari...huhuhu...bukan itu sahaja, nama kita juga akan diSENARAIHITAMKAN @ BLACKLIST!!!!!!

4) Kepada saman2 lama, ada jugak diskaun yg pihak PDRM bagi..nak tau saman2 lama korang tinggal brp hinggit, klik SINI sbb website myeg juga adalah slh satu syarikat yg ade link dgn PDRM, JPJ dan Badan kerajaan yg lain. jadi kat sana kita boleh terus wat bayaran saman kite...
Alhamdulillah, sy tiada saman........









Thursday, December 2, 2010

YEA-YEA!!!!!



3 hari lagi mama Qaseh akan start keje!!!!! Best sgt tadi g office jap isi borang dapat jumpe kawan2!!!! Tak sabar nak start balik keje selepas cuti bersalin 3bulan!!!!
Cuma....takut nak tinggalkan Suri dgn helper ku...mudah2 Allah sentiasa menjaga anak2 mama semasa dibawah jagaan helper... AMIN

Tuesday, November 30, 2010

P1 PENIPU!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

P1 memang penipu besar!!!!!!! nnt sy share cite dia..sy nak cari contact utk hntr complaint kt P1 penipu ni jap!!!!!

P1 TERUK!!!!!!


Ok, skrg sy nak share cite psl en.WIMEX P1 yg tak habis2 menipu customer ni!! hujung bulan Oct lepas ade sorang awek sales dr P1 call tuk promote P1 4g wiggy aka broadband kecik warna hitam mcm pic kt ats..awek tu ckp promosi utk loyal cust mcm I..konon la kan...tp kne tmbh RM20 utk rental wiggy but no contract tp yg besh dia ckp speed tmbh jd 1.2MB. Oleh sbb mr.hubby slalu ckp nk tkr package yg lebih laju, kebetulan plak dpt berukband dgn hanya tmbh RM20 dlm bil dan speed jauh lebih baik,sape2 pun sure terimakan..Plan 1.2MB biasanya dlm RM90++. Wlaupn its sound weird, tp sy pikir tak mustahil P1 wat mcm tu kpd "loyal cust" mcm sy ditmbh plak dgn competition dgn syarikat2 yg lg bsr n lg lama kan..
TAPI!!!!! ade syarat la..utk 1st month, sy kene byr rm60 iaitu RM 10 utk activation dan RM50 utk deposit..deposit tu agak2 sy nak stop, nnt dorang byr balik la..so sy budget bill bulan no akan jadi RM129+rm49 bill bulan lepas yg sy slalu byr pas en.hubby gaji..total patutnya rm178 kan..TAPI!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Itu semua DUSTA!!!!
sila tgk betul2 bill sy yg dibwh ni..rm213-178 yg sy patut byr..ade plak lebih rm35hinggit lagik..tang mane plak charge tu? dijawap oleh si polan bin si polan, team leader p1, itu ialah pro-rated charged+ activation ape ntah lagik!! TAK BAGI TAU PUN!!!!!!!
Ok..takpela setelah dimarah, si polan akan buat report dan cube nk waive charge tu..
TAPI!!!!! DORANG MMG TAKDE PROMOTION YG AKAN TINGKATKAN DOWNLOAD SPEED KE 1.2MB TU!!!! SI POLAN TU SIAP KETAWA2 LAGI CKP DORANG TAKKAN WAT PROMOSI MCM TU SBB MERUGIKAN!!!! INI BERMAKNA SY DAH KENE TIPU!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

MMG JAHATKAN!!!!!NK DPT SALE PUNYA PASAL SIAP TIPU LAGIK!!!SY MMG CONFIRM TELIGA SY TAK PEKAK LG..SY SIAP CALL MR HUBBY DLU NK BAGI TAU!!!! SY AKAN MEMULANGKAN BALIK BERUKBAND INI!!!! PASNI TAKNAK DH PAKAI P1!!!!!!!!!!!!!!!!

Monday, November 29, 2010

Grrrrrrrrr.........

1 week to go sebelum mama Qaseh start balik keje...fuh,cepatnye masa berlalu,pejam celik dah 3 bulan dh cuti bersalin..balik dr kampung papa haritu mama dah ajar Qaseh that mama nak kene g keje n Qaseh kene tinggal dgn bibik, Qaseh kejap ok,kejap tak ok..bile tanya "nnt mama work Qaseh dok dgn sape?" Qaseh jawap "bibik".. tanya lg skali, Qaseh jawap "NO!NO!NO!".. alamak..haru biru la mama kalu Qaseh nangis nanti..hopefully Qaseh dpt membiasakan diri balik especially bila ada Suri..Bibik, setelah di"train" selama 3bulan ni, so far ok la..tp jauh disudut hati ni takut sebenarnye nk tinggalkan Suri dgn bibik..Qaseh kurang sket risau sbb Qaseh dh besar..Qaseh, cepatlah boleh ckp so that boleh bg laporan kt mama...


"Ya Allah, tolong la pelihara anak2ku"

Thursday, November 25, 2010

OPAH IN DA HOUSE!!!!


YEA!!!!!!! opah Qaseh n Suri datang..all the way from Penang. Sbnrnya Opah dtg dari hari jumaat last week lg tp Qaseh n Suri tak dpt jumpe sbb papa wat aqiqah Suri kat kampung papa..hari isnin baru qaseh sampai dr kampung..Opah dok umah Qaseh smp weekend nnt..so hari sabtu ni mama n opah nak masak nasi daging..nanti mama Qaseh upload gambar ek..kt bwh ni gambar qaseh masa mandi pantai kt terengganu!!BESH BANGAT!!!

Saturday, November 13, 2010

ish..ish..ishhhhhhh.....




Bestnye mama tgk Suri pakai Lamaze's wrist rattle,mr.bee nih!!! lamaze's toy ni pun mama qaseh belikan dr Ohbabygirlboutique skali dgn pink rose bodysuit dlm entry mama yg sebelum ni..Suri punyala goyang2 tangan, leka dok nengok mr.bee..
Qaseh? hmmm,Qaseh dpt tak? Sejak dah ada 2org babies ni mama slalu dinasihatkan oleh Mak Ain dan kwn2 utk berlaku adil..so, ofcause la Qaseh pun dapat..Qaseh dpt mr.bug..tp tak myempat2 nk snap pic Qaseh, bile mama nk snap je dan2 tue Qaseh bukak mr.bug! Sabo je la...

Friday, November 12, 2010

Suri dihati mama~


Semalam Suri dah berjaya membuatkan mama tido lambat..HOORAY!!!! pukul dua still dok ajak borak lagik..mama punyalah sangap nak tido Tuhan je yg tau. letak je dlm katil,nangis..amik dok dgn mama siap ketawa bagai..Budak2 zaman sekarang,kocik2 dh pandai buli mama yer! So, sambil2 borak dgn Suri, mama snap pic ats tu, Suri tgh senyum nakal..hehehe..Kakak Qaseh, smlm tido pukul 1pagi..mlm ni,kakak Qaseh hanya dpt bertahan smp pkl 9 je..eh ape plak,berita terkini tak habis lagi,kakak Qaseh dah pengsan..hehehe...alamak jap, Suri nk susu..

Order dah sampai!!




YIPPIE!!!!!! Order mama utk Qaseh dan Suri dah sampai dari Ohbabygirlboutique.. suke sgt beli brg dr mama sofea sbb mama sofea sgt baik hati suke kasi free gift dan ofcourse discount.. sy mmg loyal customer mama sofea..this time mama qaseh belikan swim wear untuk qaseh, daisy headband utk Suri dan pink rose bodysuit mcm gamba kat ats tu utk Suri.. bodysuit tu still besar sket utk Suri,so mama takleh nk post pic lg..nnt bile Suti dah boleh pakai,mama post pic ye! Utk kawan2, ibu2 semua singgah la kat Ohbabygirlboutique sbb ade byk baju2 baby yg cun dan chomel kat blog tu..murah lagik!!!




Thursday, November 11, 2010

WHY???why????


Dah 2 hari WIMAX lombab!! sy sabar...ni blog qaseh plak yg lembab,upload sket punya lama..sabar lagi..yg takleh sabarnye shoutbox pun weng gak..bile comment error 'database error'.. solutionnye sy terpaksa tukar shoutbx baru..habis hilang comment lama!! Farmville harini dh ok..tp habis mati tanamanku semalam!!! STRESS : (

Wednesday, November 10, 2010

Kembung perut~



Bukan mama qaseh yg kembung perut..ni cite pasal adik Qaseh yg kembung perut..dah 2 mlm Suri tak berapa tido mlm..tido kejap jaga..bile tepuk perut mcm bunyi angin..Suri skrg ni dah tak 100% BF dh campur susu formula..penat kena berjaga mlm ni, jd sy terpaksa kasi Suri sket gripe water..sy dah biasa brand Woodwards gripe water sbb dulu Qaseh pun guna brand ni gak. Yang penting barnd ni ada tanda HALAL!
p/s: napelah internet slow sgt ni!!!

Tuesday, November 9, 2010

"mama..qaseh nak dasss"

salam.. harini hari malas sedonia..sy mls nk msk tp dh janji dgn papa qaseh nk wat kerabu mangga plak harini sbb mangga yg beli semalam ade lg..jd sy wat la kerabu mangga..tak smpat nak amik gambar sbb papa qaseh dh lapa..

qaseh plak,harini dh mkn nasi awal..so time sy tgh mkn qaseh dtgla mnyibuk..diri kt tepi meja smbil mintah kerabu tu.bila mama qaseh ckp pedas, boleh plak dia ckp "mama..mama..qaseh nk dasss (pedas)!" bertuah punya anak..bg gak rasa sket,terus dia lari mintak air kt papa..hehehe qaseh2...

harini hari WIMAX sgt2 lembab..nk upload gamba pun lombab!! stress mak!! nak main FV pun takleh : (

Monday, November 8, 2010

Kerabu sotong dan mangga~


Salam..


Tgh hari td terpikir2 nak msk apakan, last2 papa qaseh ajak mkn kt luar skali g beli brg basah..nmpk sotong fresh yg cantik, sy tingat nk wat kerabu mcm cik mat gebu wat semalam..percubaan pertama yg kata papa 'superb' dan berjaya!!! hmmm, bila org yg mkn masakan kite puji dan dibuktikan lagi dengan tambahan nasi, hati jadi suke je..rase hari2 nak msk sedap2 ek..


oh,sape2 nk recipe ni, boleh klik sini kat blog cik mat gebu..tq to cik mat gebu yg sudi share recipe!


p/s: recipe asal mat gebu,mangga tu diparut tp sbbkan papa qaseh tak brp suka mangga jd sy potong dadu : )

Nak masak ape ek harini?

HmmmMMmmm..masih lagi 'hari blog hopping sedonia'..hehehe..sambil2 baca blog kawan2, smbil2 sy pk nk msk ape lunch ni..en.hubby ade di rumah harini..lunch utk qaseh dah siap, 'healthy chicken soup'..smlm qaseh dh mkn ikan,so harini kena mkn ayam plak..nak tau recipe soup ayam favorite qaseh:

BAHAN-BAHAN :
ketulan ayam
carrot - dirincik kecik
ubi kentang - dirincik kecik (direndam)
bunga kobis - dipotong kecik
perencah sup
daun bawang/daun sup

CARA2 MENYEDIAKAN:

1. masukkan air msk kedlm periuk.
2. kemudian masukkan sedikit perencah sup.
3. masukkan ubi,bila sedikit empuk mskkan ayam,dan carrot.
4. last skali baru msk bunga kubis
5. garam dan gula secukup rasa
6. taburkan daun bawang dan daun sup bila ayam dah empuk.


p/s : mama qaseh tak tumis dulu sbb nk kurangkan minyak dlm makanan qaseh

ok,sy nk usha2 blog cik mat gebu nk try cari ilham utk lunch karang..tataa...

mama masak soto!!



salam : )


semalam,tak tahu nk masak ape for our lunch..memandangkan soohun goreng ade lg saki baki masak haritu so mama pun terpikir nk msk soto lg..tp this time mama wat soto bihun+nasi impit.. taaraaaaaa....this is the soto!




Sunday, November 7, 2010

SUAI KENAL BLOGGER .. ANDA BERMINAT ?


Salam...today is hari mama qaseh blog hopping..jalan2 cari kawan : ) dah lama tak singgah kt blog bro ben ashaari so sementara qaseh n suri tido, mama post this entri..hehehe : )

Syabbas to bro ben for becomming m'sia top blogger..n tq coz mgadakan entri suai kenal for new blogger n blogger lama yg dh lama tak hupdit mcm blog qaseh ni.. So on behalf of lil qaseh, mama qaseh nk welcome to all new reader,

"SALAM PERKENALAN from lil qaseh n suri : )"

This blog is all about cik Qaseh dan adik baru Qaseh, cik Suri...bila mama qaseh free, mama qaseh akan menulis blog ttg perkembangan qaseh n suri especially bila ada event @ incident happen to both of them..kononnye dgn harapan sok qaseh n suri besau, boleh la baca blog ni..hehehe..

About qaseh n suri : both of them anak Selangor (w/pun mama from penang n papa from T'ganu) qaseh is 2 yrs old n suri is just 2 month old..

Mama qaseh just mengalu-alukan comment2 from reader,terutamanya tentang parenting tips..tq!

YEE-HAW QASEH GOT A BIKE!!!!




Qaseh gotta bike from papa!!!!!! TQ sooo much papa!! qaseh luv it so much..mama plak yg pening asyik kene tolak qaseh dlm rumah..huhuhu...qaseh dah pandai kayuh beskal tp kayuh separuh je..tp qaseh still tak pandai nk turn the handle lg,habis kerusi sema qaseh langgar..hahaha : )

Saturday, November 6, 2010

Qaseh's besday bash~

Yesterday we had a simple bithday party to qaseh..i dont invite my frens sbb it was last minute plan n 4 sure sbb cuti diwali plus weeknds sure ramai balik kg..so we just called our neighbour n 4 sure ibu sara (cik adik)..kakak ain n mak xleh dtg sbb balik penang hantar opah : (

This is the video of qaseh potong cake..qaseh suker bangat masa mama n the rest sing birthday song to her..kebetulan lps habis birthday song, our hindu neighbour pasang mercun,so mcm drama sket la dgn bunyi mercun..

To Qaseh:
"Happy 2nd birthday darling mama!! time flies..mcm semalam je mama melahirkan qaseh.. Qaseh, mama doakan Qaseh pjg umur, murah rezeki dan jadi anak yg solihah serta hormat org tua..dan jadi kakak yang baik kpd Suri.." Amin

video

Thursday, November 4, 2010

sambungan...


salam...ok, kiter sambung balik citer pasal suri n qaseh..


Arissa Suri Irdina:


Mama's lil sweetheart was born 2nd September 2010 @ Hospital Serdang..berat suri 2.7kg dan alhamdulillah Allah dah makbulkan doa mama nk bersalin normal..on 31st August, mama dh rasa contraction tp still lepak2 kt umah,siap pegi Giant lg dgn qaseh n papa..the same day gak opah,tokwan,cik baby n paksu datang..


1st Sept, contraction mama makin cepat..tgh hari papa bwk mama pegi hospital n doc ckp mama dah bukak 3cm..doc soh masuk wad tp mama nak balik bukak puasa dgn opah n tokwan..mlm tu papa keje,pkl 12.30pm mama call papa soh bwk pegi hospital.smp kt hspital doc ckp dh 4cm,so takleh balik kene tunggu.pkl 6.30pagi doc pecahkan waterbag n mama msk labour room..pkl 8.18 mama selamat melahirkan adik qaseh..Arissa Suri Idrina....



Qaseh masa tu opah ckp punyala excited..asyik2 tny mama,tny baby...qaseh2..pas 3hari Suri kat rumah, qaseh dh gigit hidung suri smp nmpk bekas gigi suri..nasib suri ok nangis sket je...hehehe


SALAM


uwaa...blog ni dah mcm tak bertuan..sorry to all frens sbb sy sgt sibuk menguruskan kehidupan harian shingga tak sempat nk update..Alhamdulillah, 2nd sept 2010 sy dh selamat melahirkan 2nd baby : Arissa Suri Irdina.... skrg ni tgh menghabiskan sisa2 cuti di rumah..


Qaseh, sgt terserlah ke'kakak'an..sgt2 active..dh byk bercakap cuma ade pelat2 lgik..

Sunday, April 25, 2010

Grrr...lamenye tak update!! : )

hye peeps..i'm back to the blog...lamanye tak update blog plus FB.luckily i still remember my password..hikhik..

For some who might not know,i'm actually preggy to adik qaseh..alhamdullillah,everything is doing well..kakak qaseh,tersgt la "kakak"nyer..seme nak buat sendiri..hobby baru kakak qaseh ialah menonton klip video kat TV, n guess wat qaseh's fav video clip is Stacy-Pakai Buang, Adam&Stacy, Akim-bengang, n few other tp mostly seme artis AF..hehehe..bile masa qaseh blajar tgk AF pun tak tau la.

For mama qaseh, morning sickness punye stage dah selamat,now back pain plak..saba2,another 4months to go..chayok!chayok!

ok la,nnt i update more of qaseh latest pic n video ek..muah2..

Monday, January 11, 2010

Hola : )


Bismillahhirrahmanirahim..it's the 1st post for 2010..




Lamanye tak update blog Qaseh..Bukan sibuk sgt,tp buat2 sibuk plus saya skrg ni addicted to game Farmville @ FB..Selamat Thn Baru Maalhijrah and Happy New Year 2010..Qaseh, Alhamdulillah sihat walafiat, sangat2 nakal dan pandai dah buat perangai..kalu tak dpt je ape yg dia nak,mule la nangis olok2..Mama qaseh,...hmmmm....walaupun qaseh tgh melasak,tak moh dok diam mama qaseh tetap juga semakin bulat...hehehehe..(agaknye betul ke tak ek org tua2 ckp kalu anak tgh lasak sure emaknya slim melim..tp saya mcm tak betul je..hehehe ; ) so azam thn baru 2010 saya ialah :


1) untuk jd isteri yg LEBIH baik dr 2thn sebelum ni, isteri soAdd Imagelehah,rajin masak (sebelum ni msk gak tp jarang2 tp this year nak try msk yg canggih2 sket..nk kene byk cari resipi baru kat online..hehehe)


2) saya mahu jd ibu yg baik,dan yg terbaik untuk anak-anak saya..(skrg ni anak je la,sbb sorang je..)


3) saya juga nak jd anak yg terbaik untuk ibu bapa saya dan menantu utk inlaws ku..


4) saya berazam untuk menguruskan badan seslim yg boleh..(uweak,slim la sgt kan...hehehehe)


Papa qaseh, this year papa akan melanggah ke ' thirties...' papa qaseh masih lg seperti dulu sentiasa sibuk..qaseh plak agak takut dgn papa berbanding dengan mama sbb skrg ni papa dah garang dengan qaseh.ngrrr...




qaseh's progress:


****dah pandai response to questions..kalu kite tanye body part : nose,hair,tongue,ear nnt qaseh tunjuk la...


****smlm dah pandai jln2 hentak2 kaki..tp jgn hentak kaki kt mama dah la tak baik,dosa..


****pandai sembunyikan barang,pastu bile kite tanye tahu plak tu nk cari kat mane..hehehe..abis sikat mama,kunci rumah,botol susu seme dia sembunyi..


****gigi : just 4 at this moments..2 ats,2 bwh..


**** injection : 1 yr dah just for chicken pox injection kne amik next month..

TO QASEH AND PAPA : HAPPY NEW YEAR AND MAY ALLAH BRING US MORE AND MORE HAPPINESS..AMIN..LUV U BOTH SO MUCH!